Isolering er en vigtig del af at sikre, at din bolig er energieffektiv. Der er mange måder, hvorpå du kan isolere din bolig, og det kan være svært at vælge den rigtige løsning eller de rigtig byggematerialer til det. Her er nogle gode råd til, hvordan du kan isolere din bolig på en effektiv måde.
Hvad er fordelene ved at isolere sit hus?
Indholdsfortegnelse
ToggleDer er mange fordele ved at isolere sit hus. For det første kan det hjælpe med at holde huset varmt om vinteren og køligt om sommeren. Dette kan spare dig for en masse penge på din varmeregning. Isolering kan også reducere støj fra trafik og andre støjkilder. Derudover kan det forlænge levetiden på dine vinduer og døre, da de ikke bliver udsat for så meget temperaturudsving.
Knauf EcoBlanket 37 insulation rulle 95x960x7000 mm
Glasuld er fleksible, lette og med lav densitet. Glasuld har høj rivestyrke og er ikke-brandbar, hvilket gør dem egnede til anvendelse i en lang række konstruktioner med termiske og lydisolerende krav. Produktet er CE-mærket.
Knauf EcoBlanket 37 insulation rulle 145x960x4650 mm
Glasuld er fleksible, lette og med lav densitet. Glasuld har høj rivestyrke og er ikke-brandbar, hvilket gør dem egnede til anvendelse i en lang række konstruktioner med termiske og lydisolerende krav. Produktet er CE-mærket.
Knauf EcoBlanket 37 insulation rulle 195x960x3590 mm
Glasuld er fleksible, lette og med lav densitet. Glasuld har høj rivestyrke og er ikke-brandbar, hvilket gør dem egnede til anvendelse i en lang række konstruktioner med termiske og lydisolerende krav. Produktet er CE-mærket.
Isover Flex isolering bats 570 x 980 mm
ISOVER Flex er fleksible formstykker, der anvendes til isolering af konstruktioner med varierende c–c afstand.
ISOVER Flex kan optage variationer på op til 5 cm i længderetningen.
Hvordan kan man isolere sit hus selv?
Indendørs isolering
Der er flere måder, man kan isolere sit hus på. Man kan for eksempel isolere væggene indvendigt, med isoleringsbatts (plader) eller isoleringsruller, som man sætter op i et skelet af lægter eller stålrammer, som skrues på væggene. Derefter monteres dampspærre og gipsplader.
At isolere væggene indefra, er ikke det optimale for dine vægge, da du dermed flytter damp-broen eller kulden længere ind i dine vægge, når der ikke kommer varme ud i væggen længere fra rummene. Dine vægge har godt af at få varmen ud i stenene, så det kan skubbe kulden og fugten væk og ud af facaden.
isolering indefra på ydervæggen, giver også lidt problemer med dine radiatorer, som så skal forlænges lidt i rørene, så der er plads til den ekstra isolering bag dem. Men det kan du få hjælp til af en vvs’er. Her kan du også få brug for noget rørisolering til rørene til dine radiatorer.
Det mest optimale er at isolere sine vægge udendørs fra.
Udendørs facadeisolering
Man kan også isolere sine vægge udendørs. Altså isolere facaden, med hårde isoleringsbatts, som er beregnet til udendørs montering. Disse isoleringsbats skrues fast på facaden, med specielle lange skruer. Efter opsætning, pudser man isoleringen med en cementpuds, så det ligner en filtset facade. Derefter kan den males med facademaling.
Med isolering udenpå din facade, pakker du huset ind i et varm “tæppe”, så huset bedre kan holde varmen og skubbe kulden væk fra dine vægge.
Hulmursisolering
Har du plads i hulmuren til at få skudt mere isolering ind der, er det en god ting at få gjort. Nogle kan klare denne opgave selv, men det er ikke et typisk gør-det-selv arbejde, så de fleste får et professionelt firma til at gøre det for dem. Det tager ingen tid at få dem til det, og der kan være noget at hente i håndværkerfradrag, hvis ikke staten har fjernet tilskuddet igen.
Se vores indlæg om hulmursisolering
Loftisolering
Man kan også isolere loftet med isoleringsplader eller isoleringsruller.
Når du isolerer dit loft. Så undersøg først, om det isolering der ligger i forvejen er okay, eller om det er helt smadret og trykket i stykker. Er det trykket flere steder, vil det være bedst at fjerne det helt, inden du lægger nyt isolering på dit loft. Isoleringsevnen kan nemlig være for dårlig i gammel hullet isolering.
Tænk over hvor tykt lag isolering du vil have lagt på loftet, inden du går i gang. Vil du have lagt et tykt lag, så du kommer op i et lag, som på et 0 energihus. Så skal du tænke på hvor mange lag isolering der skal til for at opnå den tykkelse af isolering. Deter nemlig en god idé, at ligge flere lag af isoleringsruller ud ovenpå hinanden, så du kan forskyde samlingerne. Ved at forskyde samlingerne på hvert lag isolering, får du ikke samlinger til at ligge lige ovenpå hinanden. Derved kan du lukke det meget tættere, end hvis der kun var ét lag isolering.
Få et professionelt isoleringfirma til at hjælpe dig
Du kan også få et professionelt firma til at “skyde” eller “sprøjte” isolering ud på dit loft. Det gør de nemt med en lang tyk slange, hvor isoleringen kommer ud i hakket granulat af isolering. Disse isoleringsfirmaer kan hurtigt og nemt fylde dit loftrum med isolering, så du med det samme får en varmere bolig. Typisk tager det ikke mange timer før de er færdige med hele loftet.
Det er nemt og hurtigt at bestille et tilbud på at få isoleret sit loft med Rockwool eller papirsolering.
Her kan du få 3 tilbud på isolering af loftet, og du kan frit vælge det billigste eller det hurtigste tilbud: 3byggetilbud.dk
Loftisolering – Få 3 gratis tilbud
Gulvisolering
Gulvet er også et rigtig godt sted at få noget isolering ned. Har du et gammelt hus med kolde betongulve, kan det være en rigtig god idé at banke gulvet op, og få lagt isoleringbats ned og støbt op igen med beton. Måske endda få lagt gulvvarme, nu I er i gang.
Gulve i etageejendomme og etageadskillelse, er også godt at få isoleret med nogle isoleringsmaterialer. Både for at få et sundt indeklima, men isolering virker også som lydisolering mellem etagerne.
Hvis du overvejer at isolere din bolig selv, så er her nogle gode råd til, hvordan du gør:
- Overvej hvilket isoleringsmateriale, der vil være bedst for dig. Der er mange forskellige typer isoleringsmateriale på markedet, så det kan være svært at vælge det rigtige. Du bør overveje, hvilket materiale der bedst kan isolere dine vægge, loft eller vinduer, og hvilket materiale der passer bedst til din bolig. Tjek evt. mærkerne Rockwool, isover og Knauf. De er nogle af de største firmaer indenfor isolering, og kendetegn for god kvalitet.
- Find ud af, hvor meget isolering du har brug for. Hvis du isolerer for meget, kan det have negative konsekvenser for din bolig. Hvis du isolerer for lidt, vil du ikke få den ønskede effekt. Du bør derfor undersøge, hvor meget isolering der er nødvendigt for din boligtype, før du begynder at isolere.
- Følg vejledningen til isoleringen. Hvis du ikke følger vejledningen til isoleringen, kan du ikke få den ønskede effekt. Du bør derfor følge vejledningen nøje, så du får den bedste isoleringseffekt.
Hvilke materialer kan man bruge til at isolere sit hus?
Her er listet forskellige former for isolering du kan bruge til at efterisolere dine hulmure med.
-
- Mineraluld / stenuld (Rockwool, isover, knauf)
-
- Papiruld (lavet af genbrugspapir)
-
- Flamingokugler
Hvor meget vil det koste at isolere et hus?
Det er svært at give et præcist svar på dette spørgsmål, da der er mange faktorer, der kan have indflydelse på prisen. Materialetyper, isoleringsklasse, bygningstype og -størrelse er blot nogle af de faktorer, der kan have indflydelse på prisen.
Derudover kan det også have en betydning, hvorvidt man vælger at isolere selv eller få hjælp fra en professionel. Hvis man vælger at isolere selv, kan man ofte finde gode tilbud på materialerne, men det kan være en stor opgave at isolere et hus ordentligt. Hvis man får hjælp fra en professionel, er prisen ofte højere, men man er sikker på, at huset bliver isoleret ordentligt og på den korrekte måde.
Det er derfor vigtigt, at man overvejer sine behov og ønsker, inden man beslutter sig for, hvordan man vil isolere sit hus.
Er det nemmere at isolere et nyt hus eller et gammelt hus?
Det er svært at sige, fordi det afhænger af mange faktorer. Hvis du bygger et nyt hus, kan du selvfølgelig vælge at isolere det så godt som muligt fra starten af. Dette kræver dog ofte mere arbejde og kan være dyrere.
Hvis du bor i et gammelt hus, kan det være sværere at isolere det ordentligt. Men det er ikke umuligt, og der er mange gode råd og produkter, der kan hjælpe dig med at isolere dit hus bedre.
Her er nogle gode råd til isolering af din bolig:
- Undersøg hvilke områder i dit hus, der er særligt uisolerede. Dette kan være vinduer, døre, lofter og gulve. Dette kan man måle med Termografi. Det kan du få et professionelt firma til at komme og måle for dig, med et termografisk kamera.
- Find ud af hvilke materialer der bedst isolerer. Der er mange forskellige materialer på markedet, så det kan være svært at vælge det rigtige.
- Vælg de rigtige isoleringsprodukter. Der er mange forskellige isoleringsprodukter på markedet, så det er vigtigt at vælge de rigtige til dit hus.
- Følg vejledningerne på isoleringsprodukterne. Det er vigtigt at følge vejledningerne på isoleringsprodukterne, så du får den bedste isolering.
- Gør dit hus energivenligt. Der er mange måder, hvorpå du kan gøre dit hus mere energivenligt. Dette kan hjælpe dig med at spare penge på din varmeregning.
Hvordan ved man, om sit hus er isoleret godt nok?
Der er to måder, man kan tjekke dette på. For det første kan man måle temperaturen i huset. Hvis temperaturen er for lav, kan det være et tegn på, at huset ikke er isoleret godt nok. For det andet kan man tjekke, om der er fugt på væggene eller i loftet. Hvis der er fugt, kan det også være et tegn på, at huset ikke er isoleret godt nok.
Hvis man finder ud af, at huset ikke er isoleret godt nok, er der nogle ting, man kan gøre for at forbedre isoleringen. For det første kan man sørge for at have godt isoleringsmateriale i huset. For det andet kan man sørge for, at der ikke er nogen utætheder i huset, som kan lade varmen slippe ud.
Der er mange forskellige måder, man kan isolere sit hus på. Det er vigtigt at finde den isoleringsmetode, der passer bedst til ens hus og ens behov. Man kan f.eks. isolere væggene, loftet eller gulvet.
Hvis man isolerer væggene, er det vigtigt at vælge det rigtige isoleringsmateriale. Der findes mange forskellige typer isoleringsmateriale, så det er vigtigt at undersøge, hvilket materiale der er bedst egnet til ens hus.
Hvis man isolerer loftet, er det vigtigt at sørge for, at der ikke er nogen utætheder, som kan lade varmen slippe ud. Loftet skal være tæt, så varmen ikke kan slippe ud.
Hvis man isolerer gulvet, er det vigtigt at vælge det rigtige isoleringsmateriale. Der findes mange forskellige typer isoleringsmateriale, så det er vigtigt at undersøge, hvilket materiale der er bedst egnet til ens hus.
Hvad sker der, hvis man ikke isolerer sit hus ordentligt?
Hvis huset ikke er isoleret godt nok, kan der komme fugt og kondens ind i væggene, og i træværk som spær og gulve, og på længere sigt kan det føre til skader på bygningen. Det er derfor vigtigt at sørge for at isoleringen i huset er i orden.
Læs også nogle af de andre indlæg vi har her på haveogbolig.dk
Se vores indlæg om troldtekt plader