Her finder du alt om Hus & Haven

8 stege råd der holder din pande i form

Stegeråd

En almindelig non-stick stegepande af mellemkvalitet vil kunne holde i 7-8 år, hvis du behandler den ordentligt. – Har din egen stegepande nogensinde holdt så længe?

Her får du 8 af de mest basale stege råd, som vil kunne redde din stegepande eller kasserolle fra de oftest begåede stegepande-fejl. 

Rundt havebord – 12 smukke haveborde i nonwood og træ

Stege råd nr. 1

Når du varmer en kold stegepande op, bør du aldrig sætte blusset på højeste varme.

Metallet i stegepanden har brug for tid til at tage varmen til sig. Du kan risikere, at stegepanden begynder at bule, og hvis det er en non-stick belægning, vil den med stor sandsynlighed begynde at skalle af.

Den eneste stegepande som holder til en hurtig opvarmning er én, som er lavet af rustfrit stål med en tyk bund og af god kvalitet.

Stege råd nr. 2

Undgå at overophede din stegepande. Især non-stick pander kan ikke tåle alt for høje temperaturer uden at få ødelagt belægningen, og stegepander i materialer som bronze og aluminium kan begynde vride sig og miste formen.

Hvis du skal stege ved meget høje temperaturer, bør du anvende en tyk støbejernspande eller støbejern kasserolle eller en stålpande af god kvalitet.    

Stege råd nr. 3

Brug altid redskaber som er lavet af enten træ eller plastik. Især non-stick pander bliver lynhurtigt ødelagt af at blive ridset med et metalredskab.

Non-stick belægningen bliver skrabet af, og når først et lille stykke af belægningen er gået i stykker, spreder det sig hurtigt til resten af panden.

Støbejernspander og stegepander af rustfrit stål kan dog godt tåle metalredskaber, da de ikke har nogen belægning.   

Stege råd nr. 4

Brug altid fedtstof, når du anvender en stegepande, som ikke har en non-stick belægning. Så snart du lægger et stykke kød på panden, vil det virke som om, det klæber fast.

Men hvis du lader det ligge og ikke forsøger at løsne det, vil det automatisk slippe pandens bund, når det er klar til at blive vendt.

I modsat tilfælde risikerer du at brænde maden fast i bunden af stegepanden.

Stegeråd nr. 5

Pas på med at stege i fedt eller bruge smør, når du steger, da det har en lav temperaturtolerance. Der skal ikke mere end 150 graders varme til, så bliver smørret brunt og altså forkullet.

Det afbrændte smør kan lægge sig som en hinde oven på non-stick belægningen, og derved forsvinder non-stick effekten.

Olivenolie tåler heller ikke meget høje temperaturer, så hvis du skal stege ved ekstra høj varme, er det bedre at bruge enten solsikkeolie eller rapsolie.

Stegeråd nr. 6

Sørg for at få fjernet alle madresterne, når du gør stegepanden ren. Selv bittesmå rester kan brænde sig fast i pandens belægning næste gang, du tager stegepanden i brug.

Og så bliver den dårligere at stege på.

Stegeråd nr. 7

Hæld aldrig koldt vand på en glohed stegepande. Det kan måske synes som en god ide, at få løsnet fedtet og madresterne, mens panden stadig er varm, – men det er det ikke!

Så snart du hælder koldt vand på det varme metal, vil den pludselige temperaturforskel få materialet til at trække sig sammen alt for hurtigt.

Efter den første afvaskning på denne måde, kan din stegepande miste sin form fuldstændig.

Stegeråd nr. 8

Tag hensyn til stegepandens materiale, når du vasker den af. Teflon og andre non-stick pander, skal vaskes af med vand og sæbe og må absolut ikke blive ridset med en stålsvamp.

De må heller ikke komme i opvaskemaskinen. Støbejernspander må aldrig blive vasket med sæbe.

Læs også nogle af de andre artikler vi har her på have og bolig siden.

DEL DENNE ARTIKEL:

Andre forslag

Tilmeld nyhedsbrevet

Modtag de seneste tips og nyheder